Κόλιανδρος
Μπαχαρικά

Κόλιανδρος : Με άρωμα πορτοκάλι

Κερδίστε 5 πόντους σχολιάζοντας το άρθρο

Ο Κόλιανδρος ή Κορίανδρος είναι ένα από τα αρχαιότερα μπαχαρικά και υπάρχουν στοιχεία ότι χρησιμοποιούνταν από το 5.000 π.Χ, ενώ αναφέρεται και σε σανσκριτικές γραφές του 1.500 π.Χ. Σε πολλές κουζίνες το χρησιμοποιούν μαζί με το φρέσκο φυτό, το οποίο μοιάζει με τον Ιταλικό μαϊντανό, έχει σκουροπράσινα φύλλα και λεπτούς βλαστούς.

Ο κόλιανδρος θεωρείται από τα χρησιμότερα μπαχαρικά δεδομένου ότι συνδυάζεται σχεδόν με όλα τα άλλα μπαχαρικά και θα ταιριάξει τόσο σε γλυκές όσο και σε αλμυρές συνταγές. Προτιμήστε τους καρπούς κόλιανδρου καθότι είναι εύθραυστοι και θα μπορέσετε να τους αλέσετε εύκολα, έχοντας ακόμα πιο ζωντανό άρωμα και έντονη γεύση.

Ο Κόλιανδρος είναι αυτοφυής στην Μεσόγειο και την Δυτική Ασία ενώ καλλιεργείται πλέον σε πολλές χώρες του κόσμου, στην Ελλάδα υπάρχουν αναφορές για καλλιέργεια του από το 2.000 π.Χ.  Ιπποκράτης το συνιστούσε και για φαρμακευτική χρήση. Επίσης ήταν γνωστός και στους Αιγυπτίους και στου Ισραηλίτες, κατά την διάρκεια της Αναγέννησης το χρησιμοποιούσαν ως αφροδισιακό ενώ ατόνησε η χρήση του ως μπαχαρικό, συνέπεια των νέων μπαχαρικών που προήλθαν από τις ανακαλύψεις των Ισπανών και Πορτογάλων θαλασσοπόρων.

Ο κόλιανδρος έχει μια γλυκιά και ζεστή γεύση αφήνοντας μια υποψία αρώματος πορτοκαλιού, ενώ το φρέσκο φυτό θυμίζει μέντα με λεμόνι. Θα ταιριάξει με όλα σχεδόν τα πιάτα αλλά εκεί που πραγματικά θα κάνει τη διαφορά είναι με το αρνί και το κατσίκι καθώς και στο χοιρινό με πορτοκάλι. Μην διστάσετε να το δοκιμάσετε και στις σαλάτες και τα θαλασσινά.

Παρόλο που ταιριάζει σχεδόν με όλα τα μπαχαρικά το ιδανικότερο δέσιμο θα το κάνει με το μπαχάρι, το κάρδαμο, τη κανέλα, το γαρίφαλο, και τον κουρκουμά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *