Ένα μικρό αφιέρωμα στον κόσμο και την ιστορία των ζυμαρικών ανά τον κόσμο.

Ένα από τα πιο γνωστά και πιο κοινά φαγητά της ελληνικής αλλά και παγκόσμιας κουζίνας είναι τα ζυμαρικά. Ένα φαγητό με ιστορία χιλιάδων χρόνων, την ανακάλυψη του οποίου διεκδικούν, ιστορικά 4 λαοί, οι Έλληνες, οι Ιταλοί, οι Κινέζοι και οι Άραβες.

Εκτιμάται ότι η πρώτη μορφή ζυμαρικών ήταν το Λάγανον, ένα παρασκεύασμα από αλεύρι και νερό που έκανα οι Αρχαίοι Έλληνες. Ουσιαστικά ήταν μια φαρδιά πλακωτή ζύμη την οποία στη συνέχεια έκοβαν σε λωρίδες.

Η λέξη μακαρόνια πιθανολογείται ότι προέρχεται από την λέξη μακαρία, τα οποία ήταν αποξηραμένα παρασκευάσματα αλευριού που έκαναν οι πρόγονοι μας και τα άφηναν στους τάφους των νεκρών (οι μακάροι), υπάρχει και η εκδοχή ότι προέρχεται από την λατινική λέξη amaccare, που σημένει κόβω. Αναφορές για τρόφιμα που μοιάζουν με τα σημερινά ζυμαρικά υπάρχουν και στην κινέζικη ιστορία αλλά στην αραβική.

Τα ζυμαρικά κατά βάση παράγονται από σιμιγδάλι και νερό. Υπάρχουν φυσικά και ζυμαρικά τα οποία παράγονται και με αλεύρι (από διαφορετικά δημητριακά ή καρπούς), ζυμαρικά στα οποία προστίθενται αυγά, γάλα, φρέσκα λαχανικά ακόμα και …σοκολάτα.

Ζυμαρικά

Τα περισσότερα ζυμαρικά περιέχουν γλουτένη, μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στο σιτάρι, το κριθάρι, τη σίκαλη κ.α. Άτομα με δυσανεξία στη γλουτένη, δεν μπορούν να τα καταναλώσουν, γι αυτό και πολλά εργαστήρια παρασκευάζουν ζυμαρικά χωρίς γλουτένη με βάση άλευρα από ρύζι, καλαμπόκι κ.α.

Ένας από του βασικούς όρους που συναντάμε στα μαγειρεμένα ζυμαρικά είναι το Al Dente, το οποίο μεταφράζεται στο δόντι. Ουσιαστικά σημαίνει ότι ζυμαρικό θα πρέπει να είναι ελάχιστα σκληρό στο κέντρο όταν το μασάμε.

Οι κύριες κατηγορίες ζυμαρικών που βρίσκουμε είναι οι εξής:

Μακαρόνια

Πάστες

Ειδικά Ζυμαρικά

Γεμιστά ζυμαρικά

Ζυμαρικά Ολικής Άλεσης

Βιολογικά Ζυμαρικά

Ζυμαρικά χωρίς Γλουτένη

Φρέσκα Ζυμαρικά

Ζυμαρικά

Ας δούμε όμως λίγο πιο αναλυτικά τους πιο γνωστούς τύπους ζυμαρικών που θα βρούμε στην αγορά και προτάσεις για τους πιθανούς συνδυασμούς. Οι χρόνοι προετοιμασίας ποικίλουν ανάλογα με το ζυμαρικό και συνήθως αναγράφονται στη συσκευασία τους.

Σπαγγέτι ή Μακαρόνια (όπως τα ξέρουμε από μικροί)

Ζυμαρικά

Είναι το πιο κοινό ζυμαρικό, μια μακαρονάδα είναι πάντα ένα γρήγορο και νόστιμο γεύμα. Μπορούμε να τα συνδυάσουμε με τα πάντα. Αγαπημένη σίγουρα είναι με κιμά ή κόκκινη σάλτσα και σίγουρα ταιριάζει απόλυτα με βασιλικό. Τα σπαγγέτι κυκλοφορούν σε διάφορα μεγέθη. Από νούμερο 22 (ψιλά σαν μαλλιά) μέχρι και το νούμερο 2, γνωστά και ως ζίτι, τα οποία είναι αυτά που βάζουμε στο γνωστό μας παστίτσιο.

Πέννες

Συνταγή για πέννες

Ίσως το δεύτερο πιο γνωστό μας ζυμαρικό, θα το προτιμήσουμε με κόκκινη σάλτσα, ενώ θα δέσει πολύ γευστικά και με φιλέτο κοτόπουλο.

Φουσίλι ή Βίδες

Ζυμαρικά

Είναι ζυμαρικό το οποίο θα συνοδευτεί με σάλτσες λευκές ή κόκκινες κυρίως γιατί η σάλτσα συγκρατείται ανάμεσα στις στροφές της βίδας.

Casarecce ή Στριφτάδια

Στριφτάδια με λαχανικά

Ένα ζυμαρικό το οποίο τα τελευταία χρόνια άρχισε να γίνεται ευρέως γνωστό και στην ελληνική αγορά. Και αυτό σαν τις βίδες εγκλωβίζει τη σάλτσα στις στροφές του και το κάνει πολύ γευστικό. Μας άρεσε σε συνδυασμό με σάλτσα και λαχανικά.

Κοχυλάκια

Ζυμαρικά

Επίσης από τα γνωστά μας ζυμαρικά, θα το συνδυάζαμε με κόκκινη σάλτσα και γιατί όχι με θαλασσινά, κυρίως λόγω ονόματος.

Φαρφάλες ή Φιογκάκια

Ζυμαρικά

Τα συναντάμε κυρίως σε salad bar και σε σαλάτες ζυμαρικών (ειλικρινά δεν έχω ανακαλύψει το γιατί) θα τα συστήναμε με κόκκινη σάλτσα ή ακόμα καλύτερα με σάλτσα pesto.

Ριγκατόνι

Ζυμαρικά

Είναι να τις πέννες αλλά πιο χοντρά και ριγέ. Σίγουρα πολλοί σαν φοιτητές όταν θέλανε να πάρουν κάτι διαφορετικό από πίτσα παράγγελλαν Ργκατόνι με 4 τυριά. Κλασσική συνταγή η μακαρονάδα φούρνου με τυριά αλλά ταιριάζει και με αλλαντικά.

Λιγκουίνι

Ζυμαρικά

Μοιάζουν με σπαγγέτι πλακέ. Τα έχουμε συνδυάσει κυρίως με θαλασσινά, νομίζω είναι πιο χορταστικά σε σχέση με το σπαγγέτι.

Ταλλιατέλες

Ζυμαρικά

Αλλιώς ή ιταλική εκδοχή της χυλοπίτας ή γιουφκά, δεν έχουν όμως αυγά και γάλα. Αν και θα βρείτε με αυγά σε κάποιες περιπτώσεις. Καλός συνδυασμός με αλλαντικά και κρέμα γάλακτος.

Λαζάνια

Ζυμαρικά

Κλασσική περίπτωση ζυμαρικού για φούρνο. Θα τα συνδυάζαμε στο φούρνο με τυριά και λαχανικά ή ακόμα και κιμά.

Ραβιόλια

 

Ζυμαρικά

Από τα πιο νόστιμα ζυμαρικά, μπορείτε να τα βρείτε και χειροποίητα. Η γέμιση ποικίλλει συνήθως είναι με κρέας, με σπανάκι ή με τυριά.

Τορτελίνια

Ζυμαρικά

Γεμιστά και χορταστικά, αυτό τα λέει όλα. Θα τα βρείτε και φρέσκα, αυτό που μετράει είναι η καλή γέμιση. Και εδώ η γέμιση ποικίλλει και θα τα βρείτε με κρέας και ricotta, με σπανάκι και με τυριά.

Νιόκι

Ζυμαρικά

Ειδική περίπτωση ζυμαρικού η οποία δεν είναι και τόσο γνωστή στην Ελλάδα. Φτιάχνονται και με πατάτα και έχουν χαρακτηριστική μαστιχωτή αίσθηση. Θα τα συνδυάζαμε με λευκή σάλτσα και τυρί και νομίζουμε ότι τους πάει και το πικάντικο.

Ζυμαρικά

Μείνετε συντονισμένοι έρχεται και το αφιέρωμα στα παραδοσιακά Ελληνικά ζυμαρικά !!


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *