Τραχανάς
Διατροφή

Ο κόσμος των ζυμαρικών Νο2

Κερδίστε 5 πόντους σχολιάζοντας το άρθρο

Στο δεύτερο κομμάτι του αφιερώματος μας θα σας παρουσιάσουμε το πλέον παραδοσιακό Ελληνικό ζυμαρικό, τον Τραχανά.

Τραχανάς

Το πιο χαρακτηριστικό ζυμαρικό αλλά και η πλέον παραδοσιακή σούπα στην Ελληνική κουζίνα είναι ο τραχανάς. Για πολλά χρόνια καταναλώνονταν ακόμα και ως πρωινό. Σήμερα χρησιμοποιείται κατά κόρον ως σούπα κυρίως τα χειμωνιάτικα βράδια ενώ αποτελεί και επιλογή πολλών μανάδων για τα μικρά παιδιά. Οι περισσότεροι έχουμε παιδικές αναμνήσεις από τον τραχανά, άλλοι θετική άλλοι όχι και τόσο αφού δεν αρέσει σε όλα τα παιδιά, απαραίτητα.

Ο τραχανάς φτιάχνεται κυρίως από αλεύρι και γάλα, υπάρχουν και άλλες εκδοχές τις οποίες θα δούμε εδώ αναλυτικά. Οι δύο κύριες κατηγορίες είναι ο γλυκός, που ζυμώνεται με γάλα και ο ξινός που ζυμώνεται με γιαούρτι. Εκτός από αλεύρι ο τραχανάς μπορεί να παρασκευαστεί και από σπασμένο σιτάρι (στη Β. Ελλάδα το ονομάζουν γιουντζέ).

Ας δούμε λοιπόν τους πιο γνωστούς τραχανάδες:

Γλυκός Αλευρένιος Τραχανάς

Είναι ο πιο συνηθισμένος τραχανάς και αυτός που κυρίως προτιμάται από τον περισσότερο κόσμο. Έχει απαλή γεύση με απαλή μυρωδιά γάλακτος. Παρασκευάζεται με αλεύρι, γάλα, σιμιγδάλι και αλάτι. Σε κάποιες σπανιότερες, όμως, περιπτώσεις πιθανόν να περιέχει και αυγά.

Τραχανάς

Ξινός Αλευρένιος Τραχανάς

Αντί για γάλα σε αυτή την εκδοχή κατά το ζύμωμα χρησιμοποιείται γιαούρτι ή γάλα που βράζεται με αλάτι και αφήνεται να ξινίσει μερικές ημέρες, τα περισσότερα εργαστήρια παραγωγής, φυσικά χρησιμοποιούν γιαούρτι. Η γεύση του είναι ελαφρώς ξινή και ο βαθμός οξύτητας έχει να κάνει κυρίως με το γιαούρτι ή το ξινισμένο γάλα που χρησιμοποιήθηκε.

Γλυκός Σταρένιος Τραχανάς

Όπως λέει και η λέξη, αυτός ο τραχανάς φτιάχνεται από σπασμένο σιτάρι αντί για αλεύρι. Είναι η πιο συνηθισμένη εκδοχή τραχανά κυρίως στη Ν. Ελλάδα. Το σπασμένο σιτάρι βράζει μέσα σε γάλα και αλάτι και στη συνέχεια μόλις κρυώσει απλώνεται σε τελάρα να στεγνώσει και στη συνέχεια τον περνάνε από κόσκινο να γίνει πιο ψιλός. Έχει γλυκιά γαλατένια γεύση  με το σιτάρι να κάνει αισθητή την παρουσία του.

Τραχανάς

Ξινός Σταρένιος Τραχανάς

Παρασκευάζεται όπως ακριβώς και ο γλυκός μόνο που πρώτα βράζουν το γάλα με αλάτι και το αφήνουν να ξινίσει μερικές ημέρες, εναλλακτικά όπως προαναφέραμε χρησιμοποιούν γιαούρτι. Η γεύση του ελαφρώς ξινή και σίγουρα είναι ο τραχανάς εκείνος που πραγματικά «μυρίζει» χωριό.

Τραχανάς

Τραχανάς Λαχανικών

Σε πολλές περιοχές και κυρίως στην Θράκη αντί για γάλα ή γιαούρτι χρησιμοποιούν πολτό λαχανικών για το ζύμωμα. Τα λαχανικά τα οποία προτιμούν είναι κυρίως κολοκύθι, πιπεριά Φλωρίνης καρότο, ντομάτα, πατάτα, κρεμμύδι, ντομάτα κ.α. Εκτός από τον πολτό λαχανικών προσθέτουν και διάφορα μπαχαρικά όπως κόκκινο γλυκό πιπέρι, μπαχάρι και μπούκοβο. Υπάρχει και η πικάντικη εκδοχή στην οποία το μπούκοβο και το κόκκινο πιπέρι είναι καυτερά. Ενώ μέσα στο πολτό προσθέτουν ενίοτε και ταχίνι, μια προσθήκη που τον κάνει ακόμα πιο γευστικό.

Τραχανάς

Ο παραδοσιακός τραχανάς παραμένει ένα γευστικό, υγιεινό και πλούσιο σε θρεπτικά στοιχεία πιάτο της Ελληνικής κουζίνας. Μπορείτε να το κάνετε σαν σούπα, σαν συνοδευτικό για κρέας και ψάρι ή ακόμα και να τον εντάξετε στο πρωινό σας, ειδικά τις κρύες μέρες του χειμώνα.

Μείνετε συντονισμένοι για το επόμενο αφιέρωμα μας στα υπόλοιπα παραδοσιακά ζυμαρικά της χώρας μας.

Καλή σας όρεξη !!

2 thoughts on “Ο κόσμος των ζυμαρικών Νο2

  1. Ο/Η παύλος λέει:

    Ο ΓΛΥΚΟΣ ΤΡΑΧΑΝΑΣ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΑ ΜΕ ΑΥΓΑ ΚΑΙ ΓΑΛΑ ΟΤΑΝ ΕΙΝΑΙ ΜΕ ΣΙΜΙΓΔΑΛΙ. ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΣΕ ΣΠΑΝΙΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΟΠΩΣ ΓΡΑΦΕΤΕ ΕΣΕΙΣ [ΒΛΕΠΕ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΖΥΜΑΡΙΚΑ ΤΗΣ ΓΙΑΓΙΑΣ] ΑΠΟ ΤΟ 1967.

    1. Ο/Η Παντοπωλείο σέσουλα λέει:

      Καλημέρα σας. Ευχαριστούμε για το σχόλιο σας. Αναλόγως της κάθε περιοχής αυτό διαφέρει. Εμείς αυτόν που χρησιμοποιούμε δεν έχει αυγά. Σε πολλές περιοχές βάζουν και αυγά, έχετε δίκιο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *