Εορταστικός Οδηγός Μπαχαρικών.

Εν όψει των εορτών, όλοι θα ετοιμάσουμε κάποιο τραπέζι για φίλους και συγγενείς, για την οικογένεια μας και αυτούς που αγαπάμε. Σκεφτήκαμε λοιπόν να ετοιμάσουμε ένα μικρό και σύντομο οδηγό μπαχαρικών και αρωματικών, ιδιαίτερα αυτών που χρησιμοποιούμε τώρα στις γιορτές.

Μπαχαρικά
Είναι ορισμένα μέρη φυτού (ρίζες, φλούδα, μπουμπούκια, καρποί κ.λπ) και χρησιμοποιούνται ξερά για δώσουν το ιδιαίτερο άρωμα και γεύση τους στα φαγητά, τα γλυκά και τα αφεψήματα μας.

Κανέλα
Η κανέλα, αν και χρησιμοποιείται στην παρασκευή αρκετών φαγητών, τη συναντάμε πιο συχνά στα γλυκά. Ταιριάζει σε σιροπιαστά και γλυκές πίτες, ενώ δίνει ιδιαίτερη γεύση και σε ένα ποτήρι κόκκινο κρασί. Στην πολίτικη κουζίνα την χρησιμοποιούν στα κοκκινιστά και στους κιμάδες.

Κάρδαμο ή Κακουλέ
Από τα βασικά μπαχαρικά για την βασιλόπιτα, δοκιμάστε το σε τσάι και συνδυάστε το με φρουτοσαλάτες και γλυκά.

Μαχλέπι
Το χρησιμοποιούμε για να αρωματίσουμε παραδοσιακές ζύμες. Μαζί µε τη μαστίχα και το κακουλέ αποτελούν την τριάδα των μπαχαρικών για τις ζύμες.

Βανίλια
Χρησιμοποιείται κυρίως στη ζαχαροπλαστική, για να δώσει άρωμα και γεύση σε τάρτες, μπισκότα και κέικ. Βάλτε βανίλια σε συνταγές που περιέχουν αυγό, αφού το έντονο άρωμά της καλύπτει τη δυσάρεστη οσμή του αυγού. Προσέξτε, όμως, γιατί η βανίλια σε υπερβολική ποσότητα πικρίζει.

Πιπερόριζα ή Τζίντζερ
Χρησιμοποιείται κυρίως σε σκόνη (τριμμένο) ή η ρίζα. Συνδυάζεται ωραία με χυλούς, ενώ δίνει άρωμα και στις κολοκυθόπιτες. Ταιριάζει πολύ και σε κέικ, μπισκότα και γλυκά.

Γαρίφαλο
Χρησιμοποιείται για να αρωματίσει σιρόπια γλυκών, ταιριάζει με το μήλο σε οποιαδήποτε μορφή του. Δώστε ιδιαίτερη γεύση σε ένα ποτήρι κόκκινο κρασί προσθέτοντας ένα καρφάκι γαρίφαλο. Ιδανικό και ως συνοδευτικό σε τσάι και αναψυκτικά.

Μοσχοκάρυδο
Χρησιμοποιήστε το για να δώσετε άρωμα σε μπεσαμέλ, σε πιάτα με κρεατικά και σε πατατοσαλάτες.

Μπαχάρι
Προσθέστε το ολόκληρο σε σάλτσες, για να τις αρωματίσει και να τους δώσει πικάντικη γεύση.

Πιπέρι μαύρο
Ταιριάζει σε όλα τα φαγητά. Πέρα από τη συνηθισμένη του χρήση, μπορεί να λειτουργήσει και ως κρούστα, προκειμένου να ψήσετε κρέατα ή ψάρια. Σπάστε κόκκους πιπεριού σε γουδί, πασπαλίστε το κρέας ή το ψάρι και από τις δύο πλευρές και αφήστε το να ψηθεί.

Κύμινο
Είναι ένα πολύ έντονο μπαχαρικό που κυριαρχεί στην πολίτικη κουζίνα. Βάλτε το στον κιμά ή πάνω από όσπρια στο φούρνο.

Κάρυ
Πρόκειται για ένα μείγμα πολλών μπαχαρικών με χαρακτηριστικό κίτρινο χρώμα και έντονη γεύση. Χρησιμοποιήστε το για να δώσετε άρωμα σε κρέατα και ρύζι ή ριζότο με λαχανικά.

Καλή σας όρεξη !


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *