αλεύρι
Διατροφή

Το Αλεύρι και τα μυστικά του Νο3

Κερδίστε 5 πόντους σχολιάζοντας το άρθρο

Στο τρίτο και τελευταίο μέρος τους αφιερώματος μας για το αλεύρι θα σας παρουσιάσουμε τα πιο ιδιαίτερα άλευρα τα οποία έχουν μπει στις διατροφικές μας συνήθειες το τελευταίο διάστημα. Κάποια από αυτά απλά επανήλθαν στο προσκήνιο μετά από κάποια χρόνια που είχαν ξεχαστεί και άλλα έγιναν ευρέως γνωστά από διατροφικές συνήθειες άλλων πολιτισμών  λόγω κυρίως, της ευρείας  χρήσης του διαδικτύου. Μην παραλείψετε να δείτε το πρώτο μέρος του αφιερώματος μας κάνοντας κλικ ΕΔΩ και το δεύτερο ΕΔΩ.

Αλεύρι Ζέας

Αλεύρι Ζέας

Παραδοσιακό αλεύρι ζέας (Triticum Dicoccum) φυσικό και αγνό, χωρίς λιπάσματα και πρόσθετες ύλες. Με ενισχυμένη πρωτεΐνη και άλλα ευεργετικά φυσικά συστατικά. Το δίκοκκο σιτάρι είναι γνωστό στου Έλληνες από τα προ- Ομηρικά χρόνια για τις ευεργετικές του ιδιότητες. Αποτελούσε την πρώτη ύλη για το ψωμί των Ελλήνων μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα. Στις μέρες μας το δίκοκκο σιτάρι καλλιεργείται κυρίως στη Μακεδονία και αλέθεται σε παραδοσιακούς πετρόμυλους.

αλεύρι ντινκελ

Αλεύρι Ντινκελ

Το Αλεύρι ντίνκελ ή ολύρα περιέχει απαραίτητα θρεπτικά συστατικά όχι μόνο στο φλοιό αλλά και στο σπόρο. Είναι μια θαυμάσια πηγή ινών, περιέχει μεγαλύτερο ποσοστό σιδήρου, μαγνησίου, ψευδαργύρου, βιταμινών Β1, Β2 και ωφέλιμων λιπαρών οξέων. Η όλυρα περιλαμβάνει περίπου 57,9% υδατάνθρακες (εκτός από 9,2% ινών), 17,0% πρωτεΐνη και 3,0% λίπος, όπως επίσης και τα διαιτητικά ανόργανα συστατικά και βιταμίνες. Καθώς περιέχει μια μέτρια ποσότητα γλουτένης, είναι κατάλληλη για ψήσιμο. Στη Γερμανία, οι άγουροι κόκκοι όλυρας ξηραίνονται και τρώγονται ως Grünkern, που κυριολεκτικά σημαίνει «πράσινοι κόκκοι». Η όλυρα συνδέεται στενά με το μαλακό σίτο και δεν είναι κατάλληλη για τα άτομα που πάσχουν από κοιλιοκάκη.

Αλεύρι Φαγόπυρου

Αλεύρι Φαγόπυρου

Το φαγόπυρο ή μαυροσίταρο περιέχει πολλή πρωτεΐνη σε σχέση με την χαμηλή ποσότητα των δημητριακών, τις περισσότερες βιταμίνες του συμπλέγματος Β, τις βιταμίνες Ε και Κ, φολικό οξύ και είναι πλούσιο σε μέταλλα όπως το ασβέστιο, ο χαλκός, ο σίδηρος, το μαγνήσιο, το μαγγάνιο, ο φώσφορος, το κάλιο, το σελήνιο και ο ψευδάργυρος. Οι βοτανολόγοι δεν το θεωρούν δημητριακό αλλά σπόρο ενός χαμηλού θάμνου που συγγενεύει με το ραβέντι. Οι διατροφολόγοι το κατατάσσουν στα δημητριακά , γιατί μαγειρεύεται όπως αυτά και οι σπόροι μοιάζουν με αυτούς των δημητριακών. Έχει παρατηρηθεί ότι η κατανάλωση φαγόπυρου ενισχύει την καρδιαγγειακή υγεία, καθώς βοηθά στη ρύθμιση της χοληστερίνης (μειώνει τα επίπεδα της LDL «κακής» χοληστερίνης και ανεβάζει την HDL «καλή» χοληστερίνη) και της αρτηριακής πίεσης. Οι ευεργετικές του ιδιότητες στην καρδιά οφείλονται στην υψηλή περιεκτικότητά του τόσο σε φλαβονοειδή και ειδικά στη ρουτίνη όσο και σε μαγνήσιο. Χάρη στις φυτικές ίνες που περιέχει, συμβάλλει στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα, καθώς οι φυτικές ίνες έχουν την ιδιότητα να καθυστερούν την απορρόφηση της γλυκόζης μετά την κατανάλωση ενός γεύματος. Παράλληλα, βοηθούν σημαντικά στην εύρυθμη λειτουργία του εντέρου, ενώ  προσφέρουν γρήγορο κορεσμό.

Αλεύρι λιναρόσπορου

Αλεύρι λιναρόσπορου

Ο Λιναρόσπορος, με σημαντικές διατροφικές και θεραπευτικές ιδιότητες γνωστές από την αρχαιότητα σε αναφορές από τον Ιπποκράτη, το Γαληνό κ.α., είναι πλούσιος σε ασβέστιο, βιταμίνη Ε και πρωτεΐνες. Ενώ η σημαντική διατροφική αξία του είναι κυρίως η υψηλή περιεκτικότητα σε ω-3 λιπαρά τα οποία προστατεύουν τον οργανισμό μας. Οι λιναρόσποροι είναι μια πλούσια φυσική πηγή θρεπτικών συστατικών με όλα τα απαραίτητα συστατικά και λιπαρά οξέα. Οι λιναρόσποροι και κυρίως το έλαιο από λιναρόσπορους περιέχουν λιπαρά οξέα, περίπου 50% ωμέγα-3 (LNA) και 20% ωμέγα- 6 (LA). Ακόμα, ο λιναρόσπορος περιέχει υψηλή ποσότητα ακόρεστων λιπαρών, βιταμινών και μετάλλων όπως το μαγνήσιο και το μαγγάνιο καθώς και φυτικές ίνες. Λειτουργεί, λοιπόν σαν μια υπερτροφή που συμπληρώνει άριστα την καθημερινή μας διατροφή προσφέροντας μας παράλληλα πληθώρα ευεργετικών ουσιών. Πιο συγκεκριμένα, οι θρεπτικοί σπόροι βοηθούν στην τόνωση του οργανισμού, χαρίζοντάς τον ευεξία και ενέργεια. Επιπροσθέτως, η καθημερινή κατανάλωση λιναρόσπορων βοηθούν στην ρύθμιση της χοληστερίνης, προάγοντας την καλή χοληστερίνη και εμποδίζοντας την κακή χοληστερίνη. Παρόμοια, μειώνει τα επίπεδα σακχάρου και των τριγλικερίδιων, προστατεύοντας την δημιουργία αθηρωματικής πλάκας που φράζει τις αρτηρίες και πιθανόν να δημιουργήσει άλλα σοβαρά ζητήματα υγείας καρδιάς.

Αλεύρι Καρύδας

Αλεύρι Καρύδας

Χρησιμοποιήστε Αλεύρι Καρύδας στις συνταγές και ανακαθίστε τα άλευρα σιταριού. Το αλεύρι καρύδας σε σχέση με τα υπόλοιπα άλευρα διαφέρει καθότι αποτελείται από 14% έλαιο καρύδας, 58% φυτικές ίνες και 28% νερό, πρωτεΐνες και υδατάνθρακες. Δεν περιέχει γλουτένη και είναι ιδανικό για τις υγιεινές λιχουδιές σας. Επίσης μπορείτε απλά να το αναμείξετε με τα υπόλοιπα άλευρα για να δώσετε μια πιο ιδιαίτερη γεύση στα αρτοποιήματά σας. Μπορείτε κάλλιστα να το χρησιμοποιήσετε για να κάνετε κέικ, μπισκότα, τηγανίτες ακόμα και πίτες.

Νισεστέ

Νισεστέ

Νισεστέ είναι το άμυλου καλαμποκιού και είναι το ίδιο με το άνθος αραβοσίτου, το κορν φλάουρ και τη μαϊζένα. Χρησιμοποιείται σε σάλτσες ή κρέμες αλλά και συμπληρωματικά σε ζύμες. Ο νισεστές δίνει βελούδινη γεύση στις σάλτσες και δένει άψογα τις κρέμες ζαχαροπλαστικής. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί στο άνοιγμα του φύλλου πίτας αλλά και στην παρασκευή χαλβά νισεστέ. Ο νισεστές δίνει βελούδινη γεύση στις σάλτσες και δένει άψογα τις κρέμες ζαχαροπλαστικής. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί στο άνοιγμα του φύλλου πίτας αλλά και στην παρασκευή χαλβά νισεστέ.

Και πάμε γευστικές δημιουργίες!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *