Μπαχαρικα χύμα
Μπαχαρικά

Η Μαγεία των Μπαχαρικών Νο1

Κερδίστε 5 πόντους σχολιάζοντας το άρθρο

Τι είναι τα Μπαχαρικά ;

Μπαχαρικό είναι το αποξηραμένο τμήμα φυτού το οποίο περιέχει αρωματικές, πικάντικες ή καυστικές ουσίες και είναι γνωστό επίσης ως καρύκευμα ή μυρωδικό.

Τα μπαχαρικά μπορεί να είναι φύλλα, σπόροι, καρποί, ρίζες, βολβοί και φλοιοί. Σύμφωνα με το κώδικα τροφίμων και ποτών περιλαμβάνονται στις αρτυματικές ύλες, και είναι εκείνες που έχουν έντονο άρωμα και γεύση και η προσθήκη τους στα τρόφιμα γίνεται για να προσδώσουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά ή να βελτιώσουν τη γεύση τους. Πολλά από τα μπαχαρικά έχουν και αντιοξειδωτικές ιδιότητες και πολλές φορές αντικαθιστούν τα διάφορα επιβλαβή συντηρητικά


Το εμπόριο μπαχαρικών ήταν γνωστό και ιδιαίτερα επικερδές από την αρχαιότητα, ενώ είχαν αναπτυχθεί και εμπορικές οδοί αποκλειστικά για την μεταφορά τους από την Ασία στην Ευρώπη. Τα μπαχαρικά χρησιμοποιούνταν επίσης και στην Παρασκευή ελαίων, φαρμάκων και σε διάφορα τελετουργικά, ενώ θεωρούνταν ως ακριβά δώρα και τα εκτιμούσαν ιδιαίτερα. Μεγάλο κέντρο διακίνησης μπαχαρικών υπήρξε η αραβική χερσόνησος και οι έμποροι απέκρυπταν τις πηγές παραγωγής τους λόγω του υψηλού κόστους και κέρδους τους. Στη σημερινή εποχή τα μπαχαρικά είναι απαραίτητο συστατικό σχεδόν κάθε συνταγής, ενώ τα αιθέρια έλαια που εξάγονται από τα μπαχαρικά χρησιμοποιούνται στην αρωματοποιεία και στην παρασκευή σαπουνιών και καλλυντικών.

Τα πιο αξιοσημείωτα μπαχαρικά και τα πλέον διαδομένα είναι τα κάτωθι:

Πιπέρι Μαύρο

Πιπέρι Μαύρο

Πιπέρι. Το γνωστότερο από όλα τα μπαχαρικά. Έχει ιδιαίτερα καυστική γεύση και σχεδόν σε όλες τις συνταγές είναι απαραίτητη η προσθήκη του. Αρωματίζει και δίνει νόστιμη γεύση στα φαγητά. Οι πιπερόκοκκοι και το τριμμένο πιπέρι που προέρχεται από αυτούς μπορεί να περιγραφούν απλά ως πιπέρι ή ακριβέστερα ως μαύρο πιπέρι (μαγειρεμένοι και αποξηραμένοι άγουροι καρποί), πράσινο πιπέρι (αποξηραμένοι άγουροι καρποί) και άσπρο πιπέρι ή λευκό πιπέρι (σπόροι ώριμων καρπών).

Πιπέρι Τσίλι

Πιπέρι Τσίλι

Κόκκινο καυτερό πιπέρι ή Τσίλι ή Καγιέν. Προέρχονται από νωπούς ή αποξηραμένους καρπούς των ειδών πιπεριάς άνουμ και φρούτεσκενς. Δίνουν καυτερή, πικάντικη γεύση σε διάφορα φαγητά, σούπες και σάλτσες.

Καπνιστή Πάπρικα Αλμωπίας

Καπνιστή Πάπρικα Αλμωπίας

Πάπρικα καυτερή ή γλυκιά και Μπούκοβο. Από ποικιλίες πιπεριάς, μπαχαρικά χρήσιμα σε αρωματισμό φαγητών, στην παρασκευή λουκάνικων, σαλτσών κ.λ.π.

κύμινο

Κύμινο

Κύμινο. Οι αποξηραμένοι καρποί του φυτού χρησιμοποιούνται στον αρωματισμό φαγητών, κυρίως πιάτων ανατολίτικης κουζίνας. Είναι παγκοσμίως δημοφιλές και αποτελεί βασικό άρτυμα σε πολλές κουζίνες, ιδιαίτερα στις κουζίνες της Νότιας Ασίας, της Βόρειας Αφρικής και της Λατινικής Αμερικής. Το κύμινο μπορεί να βρεθεί σε ορισμένα τυριά, όπως το τυρί Leyden και σε ορισμένα παραδοσιακά ψωμιά από τη Γαλλία. Συνήθως, χρησιμοποιείται στην παραδοσιακή Βραζιλιάνικη κουζίνα.

Γαρύφαλλο

Γαρίφαλλο

Γαρίφαλο. Σημαντικό καρύκευμα, προϊόν του δέντρου γαριφαλόδενδρο, χρήσιμο για τον αρωματισμό πολλών τροφών και με πολλές χρήσεις στη ζαχαροπλαστική, αρτοποιία. Τα γαρίφαλα χρησιμοποιούνται στην κουζίνα της Ασίας, Αφρικής, Εγγύς και Μέσης Ανατολής, προσδίδοντας γεύση στα κρέατα, κάρυ και μαρινάδες καθώς και στα φρούτα όπως μήλα, αχλάδια ή ραβέντι. Το γαρίφαλο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να δώσει αρωματικά και γευστικά χαρακτηριστικά στα ζεστά ροφήματα, συχνά σε συνδυασμό με άλλα συστατικά όπως λεμόνι και ζάχαρη. Το γαρίφαλο μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί ως συστατικό του μπαχαράτ.

Γλυκάνισος

Γλυκάνισος

Γλυκάνισος. Τα σπόρια του φυτού χρησιμοποιούνται στην αρτοποιία, έχουν δε εξαιρετικές χωνευτικές ιδιότητες. Ακόμα έχουν χρήσεις στην παρασκευή αλκοολούχων ποτών, απαραίτητα στην παρασκευή του ούζου και ορισμένες φορές και του τσίπουρου.

Κανέλα Κεϋλάνης

Κανέλα Κεϋλάνης

Κανέλα. Από τα πιο γνωστά και κοινά μπαχαρικά, βγαίνει από το φλοιό του κανελόδενδρου και χρησιμοποιείται στη ζαχαροπλαστική, στα λικέρ στη μαγειρική για τον αρωματισμό των φαγητών και στην αρωματοποιία. Η Κανέλα ή Κανέλλα, είναι ένα μπαχαρικό που βρίσκεται στο εσωτερικό του φλοιού αρκετών δέντρων από το γένος Κιννάμωμον (Cinnamomum) που χρησιμοποιείται τόσο στη μαγειρική όσο και στη ζαχαροπλαστική. Ενώ το Κιννάμωμον το γνήσιον ή Κανέλα Κεϋλάνης (Cinnamomum verum) θεωρείται μερικές φορές να είναι η “αληθινή κανέλα”, η περισσότερη κανέλα στο διεθνές εμπόριο προέρχεται από συγγενή είδη, τα οποία αναφέρονται επίσης ως “κασσία” (“cassia”) που τα ξεχωρίζει από την “αληθινή κανέλα”.

σιναπι

Σινάπι

Σινάπι. Οι σπόροι του φυτού χρησιμοποιούνται στην παρασκευή της μουστάρδας.

Μοσχοκάρυδο

Μοσχοκάρυδο

Μοσχοκάρυδο. Οι σπόροι του δέντρου της μοσχοκαρυδιάς, με έντονο άρωμα και χρήσεις στην αρτοποιία, ζαχαροπλαστική, στην παρασκευή λουκάνικων, αρωματισμό κρεατικών και άλλες.

Κάρρυ

Κάρρυ

Κάρυ. Πρόκειται για μία πικάντικη σκόνη, που παρασκευάζεται από κόλιανδρο, κύμινο, σπόρους μάραθου, κουρκουμά, κόκκους πιπεριού και διάφορα άλλα μπαχαρικά.

Τζίντζερ

Τζίντζερ

Τζίντζερ. Είναι μπαχαρικό προερχόμενο από την ασιατική κουζίνα στην οποία και θεωρείται από τα σημαντικότερα μπαχαρικά. Χαρίζει μοναδικά αρώματα σε σούπες αλλά και σε πιάτα λαχανικών, ψαριών και κρεάτων.Σε χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας η φρέσκια πιπερόριζα είναι ένα από τα κύρια συστατικά στην προετοιμασία φαγητών με λαχανικά και φακές. Η πιπερόριζα αποξηραμένη και αλεσμένη, σε μορφή σκόνης, χρησιμοποιείται επίσης σε τοπικά φαγητά. Φρέσκια και αποξηραμένη πιπερόριζα χρησιμοποιείται ως μπαχαρικό σε καφέ ή τσάι, ιδιαίτερα το χειμώνα. Στην δυτική κουζίνα η πιπερόριζα χρησιμοποιείται κυρίως σε παρασκευή ροφημάτων, γλυκών (όπως για παράδειγμα σε μπισκότα πιπερόριζας ή κέικ) και καρυκευμάτων.

Κουρκουμάς

Κουρκουμάς

Κουρκουμάς. Τα ριζώματα της κιτρινόριζας βράζονται, στη συνέχεια ψήνονται σε φούρνους και μετά αλέθονται και παραλαμβάνουμε έτσι την γνωστή κίτρινη σκόνη. Η τριμμένη κιτρινόριζα χρησιμοποιείται στις κουζίνες της Νοτίου Ασίας και της Μέσης Ανατολής, ως συστατικό σε μείγματα κάρυ αλλά και ως χρωστική είτε σε διάφορα παρασκευάσματα ή ακόμη και σε υφάσματα. Πιο διαδεδομένα η κιτρινόριζα είναι ένα από τα βασικά συστατικά της μουστάρδας. Ως πρόσθετο στα τρόφιμα η κιτρινόριζα χρησιμοποιείται γιατί παρέχει στο τρόφιμο προστασία από την ηλιακή ακτινοβολία.

Κάρδαμο

Κάρδαμο

Κάρδαμο. Το κακουλέ ή κάρδαμο είναι ένα από τα ακριβότερα μπαχαρικά μετά τον Κρόκο και τη βανίλια. Είναι από τα παλαιότερα χρησιμοποιούμενα μπαχαρικά με ευχάριστο άρωμα και χρησιμοποιείται κυρίως στη ζαχαροπλαστική αλλά συνδυάζεται άψογα και με διάφορα πιάτα κρεάτων και πουλερικών.

Σύντομα η συνέχεια…..

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *